Onze trainingen en opleidingen gaan altijd door, hoe dan ook.
Volg ons op LinkedIn

Aanvullende tips sales management

Regelmatig geef ik de training Sales management. Vaak hebben mensen nog het idee dat je als leidinggevende dominanter moet worden om op die manier een betere salesmanager te worden. “Een goede salesmanager zegt precies wat je moet doen en dan doe je dat.” Helaas een grote misvatting!

Goed salesmanagement, bestaat daar een handleiding voor?

Er is geen kant-en-klare handleiding ‘hoe-word-ik-een-super salesmanager?’. Als ik dit vertel tijdens een training krijg ik soms teleurgestelde blikken. “Dus jij gaat me niet vertellen wat ik precies moet doen, zodat het altijd werkt?” Nee, dat ga ik inderdaad niet doen, want dat kan helemaal niet.

Tijdens de training krijg je vooral inzicht in jezelf; waar je goed in bent als salesmanager en waar je verbeterpunten liggen. Zo heeft de ene salesmanager als uitgangspunt zijn medewerkers. Een uitspraak die hierbij past, is: “Zijn mijn mensen blij, dan werken ze harder en leveren ze betere resultaten op. Dit is weer goed voor mijn organisatie.” Een andere salesmanager heeft de taak als vertrekpunt en is meer resultaatgericht: “Als we de targets halen en de omzetdoelstelling bereiken, dan zitten we goed.”

Wat werkt altijd?

Er is geen juist antwoord op welke benadering het beste is. Voor allebei is veel te zeggen. Uiteindelijk komen beide salesmanagers bij het doel: het salesteam zo beïnvloeden dat zij hun werk goed doen en daarmee de resultaten behalen die nodig zijn.

Welke manier van leidinggeven de beste is, is namelijk afhankelijk van de situatie, de taak en de persoon die je tegenover je hebt. Bij de ene medewerker werken korte en krachtige instructies en soms een stok achter de deur. De andere vaart juist goed bij meer bij de hand nemen en samen kijken waar hij tegenaan loopt en hier samen een oplossing voor vinden. Kortom, iedere situatie en medewerker vraagt om een andere stijl.

Welke stijl past bij jou?

En dan heb je ook nog jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (instrueren, begeleiden, stimuleren en delegeren). De ene stijl gaat je gemakkelijker af dan de andere. Mijn tip? Probeer niet een andere persoonlijkheid aan te nemen. Je bent dan zelf de hoofdrolspeler van een toneelstuk en dit komt niet geloofwaardig over. Wel kun je jouw communicatiestijl een beetje aanpassen en daar bereik je al een heleboel mee.

“Nou, lekker dan, dan kan ik toch net zo goed geen training volgen, als je toch niet vertelt hoe het moet?” Wel dus. Tijdens onze trainingen ga je aan de slag met gespreksvaardigheden en ga je bovendien onderzoeken welke leiderschapsstijl je het beste toepast in welke situatie (situationeel leiderschap). Zo kan jij je team optimaal ondersteunen om de beste resultaten te behalen.

Waarom alleen het wiel uitvinden als je dit ook met andere leidinggevenden kunt doen? Schrijf je in voor de training Sales management. Wil je weten welke training het beste bij jouw persoonlijke leerwensen past? Bel dan onze studieadviseur via 0172 203 712.


Anderen lazen ook: