Trainingen voor ambitieuze salesprofessionals
Volg ons op LinkedIn

Aanvullende tips sales management

Regelmatig geven we de training Sales management. Vaak hebben mensen nog het idee dat je als leidinggevende dominanter moet zijn om op die manier een betere salesmanager te worden. “Een goede salesmanager zegt precies wat je moet doen en dan ga je daar ook mee aan de slag.” Helaas is dat een grote misvatting!

Is er een handleiding voor goed salesmanagement?

Nee, er bestaat geen ‘hoe word ik een super leidinggevende’ handleiding. Als deelnemers dat horen, zijn ze soms teleurgesteld. Ze zijn verbaasd dat ze niet te horen krijgen wat ze precies moeten doen. Maar dat kan ook helemaal niet.

Bij het volgen van de training Sales management krijg je vooral inzicht in jezelf; waar je als salesmanager goed in bent en waar je verbeterpunten liggen. Zo focust de ene salesmanager met name op zijn medewerkers en gaat ervan uit dat wanneer zijn mensen blij zijn, ze harder  werken voor het bedrijf en betere resultaten behalen. De andere salesmanager ziet juist de taak als vertrekpunt en is meer gefocust op resultaten: “Wanneer we de targets behalen en ervoor zorgen dat de omzetdoelstelling wordt bereikt, dan zijn we goed bezig”.

Welke benadering werkt?

Er is geen goed antwoord te geven op de vraag welke benadering de juiste is. Voor beide benaderingen is namelijk wel iets te zeggen. Het belangrijkste is dat beide salesmanagers uiteindelijk bij hetzelfde doel uitkomen en dat is ervoor zorgen dat de medewerkers hun werk op zo’n manier doen dat de gewenste resultaten ook daadwerkelijk worden behaald.

Om te bepalen welke leidinggevende manier het beste aangehouden kan worden, kijk je naar de specifieke situatie, de uit te voeren werkzaamheden én de medewerker zelf. De ene medewerker voert zijn werk het beste uit wanneer er een krachtige en korte uitleg wordt gegeven door de salesmanager en de andere vindt het juist fijner wanneer hij bij de hand wordt genomen en er samen naar oplossingen wordt gezocht wanneer hij ergens tegenaan loopt. Oftewel, elke specifieke situatie en ieder specifiek persoon vraagt weer om een andere stijl van leidinggeven.

Welke stijl past bij jou?

Natuurlijk is het ook belangrijk om naar jouw eigen (natuurlijke) stijl van leidinggeven te kijken. De ene stijl zal je namelijk meer liggen dan wanneer je een andere stijl aanhoudt. Het belangrijkste is dat je altijd jezelf blijft en niet een andere persoonlijkheid op kantoor aan gaat nemen. Je gaat jezelf dan anders voordoen dan dat je bent en dat zal bij je collega’s niet geloofwaardig overkomen. Wat je eventueel wel kunt doen en waar je al veel mee kunt bereiken, is het aanpassen van je communicatiestijl.

Mocht je nu denken dat het volgen van een training niet zo veel zin heeft, omdat we je niet vertellen hoe het per se moet, dan heb je het verkeerd. Tijdens onze trainingen krijg je namelijk verschillende manieren aangeboden om erachter te komen welke manier van goed leiderschap je in welke situatie het beste kunt toepassen (situationeel leiderschap). Zo kun jij je team optimale ondersteuning bieden om de beste resultaten te behalen.

Waarom alleen het wiel uitvinden als je dit ook met andere leidinggevenden kunt doen? Schrijf je in voor de training Sales management. Wil je weten welke training het beste bij jouw persoonlijke leerwensen past? Bel dan onze studieadviseur via 0172 203 712.


Anderen lazen ook: